Femte turen

Här finns först en lista för femte turen och nedanför finns recepten.


Havrekex                                                                                             

Ris à la Malta


Komplettera med:
Frukt
Olika sorters kex
Ett par dessertostar 
Julgodis                           (se sidan julgodis)



Havrekex
100 g havregryn
1 dl mjölk
50 g margarin (rumsvarmt)
1  msk strösocker
1 tsk hjorthornsalt
80 g vetemjöl          60 g vetemjöl är 1 dl

Låt havregrynen svälla i mjölken. Arbeta in margarinet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Degen ska vara så fast att den kan kavlas. Tillsätt vid behov mera mjöl, alternativt mera margarin.

Degen kavlas ut tunt och naggas eller kavlas med kruskavel. Kex tas ut med ett runt mått ca 7 - 8 cm i diameter. Kexen gräddas i 225 - 250 grader. Tid beroende på tjocklek.

En sats ger ca 35 kex.

Kristina:  Så länge jag kan minnas har min mormor bakat de här kexen just till jul.


Ris à la Malta

1½ dl grötris
1 liter vatten
½ tsk salt
3 dl grädde
1 msk socker
(rivet citronskal)

Lägg grynen i kokande saltat vatten. Låt dem koka mjuka under lock i ca 18 minuter. Häll av grynen i durkslag och spola dem med kallt vatten.

Vispa grädden, smaksätt med socker och ev citronskal. Blanda i risgrynen.
Serveras med saftsås, färska bär eller sylt.