Här finns först en lista för femte turen och nedanför finns recepten.
Komplettera med:
Frukt
Olika sorters kex
Ett par dessertostar
Havrekex
Havrekex
Ris à la Malta
Julgodis (se sidan julgodis)
Havrekex
1 msk strösocker
1 tsk hjorthornsalt
Låt havregrynen svälla i mjölken. Arbeta in margarinet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Degen ska vara så fast att den kan kavlas. Tillsätt vid behov mera mjöl, alternativt mera margarin.
Degen kavlas ut tunt och naggas eller kavlas med kruskavel. Kex tas ut med ett runt mått ca 7 - 8 cm i diameter. Kexen gräddas i 225 - 250 grader. Tid beroende på tjocklek.
En sats ger ca 35 kex.
Kristina: Så länge jag kan minnas har min mormor bakat de här kexen just till jul.
Ris à la Malta
1½ dl grötris
½ tsk salt
1 msk socker
(rivet citronskal)
Lägg grynen i kokande saltat vatten. Låt dem koka mjuka under lock i ca 18 minuter. Häll av grynen i durkslag och spola dem med kallt vatten.
Vispa grädden, smaksätt med socker och ev citronskal. Blanda i risgrynen.
Serveras med saftsås, färska bär eller sylt.